
Malibu, CA. Staden på USA:s västkust kopplas kanske mest ihop med eleganta miljonvillor för de rika och berömda, snabba bilar, färgglada drinkar på stranden, amerikansk yta och dyra märkesvaror. Men mitt i det hela dyker en tämligen rustik handmålad skylt upp som uppmanar att komma ned och hälsa på en flock getter.
Den skeva skylten leder till Malibu Farm – ett ekologiskt lantbruk som också huserar en kockskola och en mycket populär utomhus pop-up-restaurang, som endast öppnar helt exklusivt 10 gånger om året och lockar till sig kändisar och miljonärer. Bakom härligheten står en svensk ex-modell som har älskat att laga mat sedan hon var 12 år.
Tio gånger om året fylls trädgården vid Malibu Farm med gäster. Vid ett gigantiskt långbord på gräsplanen sitter 75 människor och njuter av utsikten över bergen och dalen medan kronärtskockorna blomstrar precis bakom. Mellan gästernas ben springer familjens katt och mellan rätterna kan de som äter hälsa på grisen Arnold och de två getterna från skylten vid infarten. Gästerna vid bordet kommer långväga ifrån för att få en utsökt ekologisk måltid med allt det bästa från Malibu Farm.
Malibu Farm är både ett ekologiskt lantbruk där det odlas frukt, grönsaker och örter och det finns grisar, höns, bin och getter. Men det är också en kockskola där man kan lära sig att laga äkta ekologisk mat från grunden och en cateringfirma som bland annat har Pamela Anderson som kund. Dessutom finns den exklusiva och annorlunda pop-up-restaurangen i trädgården, där man blir serverad det som kocken känner för.
Kocken är svensk och heter Helene Henderson. Hon har tidigare drivit en av Hollywoods mest framgångsrika cateringverksamheter, men hon har hoppat av tåget och flyttat ut på den ekologiska bondgården där hon kan laga de råvaror och den mat hon tror på. Helenes matfilosofi är helt enkelt: ”Keep it simple”. Använd de bästa råvarorna och gör så lite med dem som möjligt. God olivolja, bra salt och en skvätt citronjuice är enligt Helene alla kryddor man behöver.
En typisk dag för Helene börjar utomhus. De första som blir utfodrade av kocken är nämligen farmens djur: grisen Arnold, katten, de två getterna Casey och Quincey och två hundar. Först därefter sätter Helene, hennes man och deras tre barn sig vid frukostbordet i köket.
Just morgonstunden i köket är en del av ett bra köksliv för Helene. Ägg från hönshuset, tomater från trädgården och färskpressad apelsinjuice från eget apelsinträd i det behagliga morgonljuset. Garnerat med förväntningarna på dagens matlagning, bara tanken på de goda råvarorna och vilka läckerheter de kan förvandlas till, gör Helene glad.
Matglädjen grundades i Helene redan som barn i Luleå i norra Sverige. Hon var bara tolv år när hon började arbeta i köket på en restaurang. Senare öppnade Curt Bergfors, grundaren av den svenska hamburgerkedjan MAX, den första gourmetrestaurangen i Luleå, där Helene fick jobb och lärde sig mycket om mat och råvaror. Hemma var trädgården också full av mat och Helene skötte om jordgubbsplantor, potatis och rabarber.
Efter gymnasiet tog den svenska tjejen ett sabbatsår i New York och Italien där hon arbetade som modell. Hon föll för USA och flyttade till Los Angeles där hon efter egen utsago hittade hem igen – till köket. Hennes cateringfirma uppstod mer eller mindre slumpmässigt i Hollywood eftersom hon hjälpte vänner och bekanta med att anordna evenemang. Verksamheten blev en stor framgång och har bland annat levererat mat till Keifer Sutherland, Madonna och Barbara Streisand.
Men idag har Helene lagt om livet och lever på den ekologiska gården Malibu Farm norr om Los Angeles. Grunden är fortfarande mat, men livet och rätterna drivs av lust och matglädje, istället för krav och behov. Dagarna går med matkurser, cateringjobb och de tio pop-up-evenemangen på gården där också egna och andra lokala råvaror finns till försäljning.
Idéerna sprudlar och nästa projekt är en liten ekologisk restaurang på den berömda Malibu Pier. Restaurangen som ligger i slutet av en typisk amerikansk boardwalk-träbrygga är inredd med vita väggar och bord i väderbitet trä i typisk nordisk stil. Menyn är naturligtvis svensk matglädje från Malibu Farm.